2008-08-30

Glaset du gav mig

I Kina har de en förmåga att ge en väldigt små ölglas. De är mindre än vanliga dricksglas, runt en deciliter, ungefär dubbelt så höga som de är breda. Först känns det jättedumt, men om man dricker vanlig jävla ljus öl, som inte skummar så mycket, från flaska, så tar det inte någon lång utvärderingsperiod för att man ska börja gilla det. Man fyller glaset, skålar och dricker halva i en klunk. Sen dricker man en klunk till och fyller på. Har man just tuggat i sig någon tuff chili så tömmer man glaset i ett svep. Sen får man kanske skåla igen. Det blir lite som att dricka snaps, fast gott istället för brännande. Det känns mer festligt än att lägga en längre stund på att få i sig ett stort glas. För socialt drickande är det dessutom överlägset att på det kinesiskt/koreanska sättet ta in ett par flaskor att dela på, istället för att på det svenska sättet beställa in varsinn öl, som man sedan svartsjukt vaktar. Det blir så mycket mindre problem med att synka beställningar etc.

Jag vet inte, det här kanske går till historien som det blajigaste inlägget någonsin på min blogg, men det är lördag och Tipsextra har inte börjat än. Hade det varit back in the good old days (d.v.s. på 80-talet) så hade Luton och Stoke spelat, och det ena laget hade vunnit den leriga kampen med ett mål mot noll. Han den där roliga killen med mustaschen som jag tror heter Staffan (Lindeborg?) hade nog kommenterat. Och så.

2 kommentarer:

Anders Larsson sa...

Vill bara skjuta in att Stoke faktiskt lyckats ta sig till premier league. (Däremot harvar Luton en bit ner i seriesystemet.)

hjon sa...

I Spanien fick man ofta en slatt vin, lagom stor att skölja ner en tapa (en tapas?) med, i ett vanligt dricksglas och en tapa. Inga fina glas som man kan tappa (som kan tappas?). Även om det "klassiska" vinglaset förstås har den formen för att man ska kunna lukta och titta på vinet bättre. Men nu snackar vi en liten slatt bordsvin, inget ögongodis.

Att dela några öl på flera sådär gör ju också att ölen hela tiden är kall och kolsyrad när man når glasets botten. Vilken trevlig överraskning!