2008-08-21

Radiostyrd

Mitt lokalsinne sviker mig igen och igen. Igår tänkte jag ta en promenad från Sihui till Dawanglu, eftersom jag suttit stilla större delen av dagen. Jag kom aldrig till Dawanglu, eftersom jag missbedömde riktningen och gick ganska exakt 90 grader fel, norrut istället för västerut. Det var en dock en trevlig väg att gå. Jag gick längs en motorväg, med två meter breda trottoarer och tre meter breda cykelvägar. Det var parker och dammar längs vägen. Efter sådär fyrtio minuter insåg jag att jag hade gått fel, men såg en intressant avtagsväg och gick in på den. Efter en stund var jag helt oväntat vid den olympiska beachvolley-stadion. På hemvägen såg jag det nya TV-huset i Guomao på avstånd, och insåg mitt misstag. Jag tänkte att jag kunde gå dit och ta tunnelbanan hem därifrån, men skyskrapor är lättare att navigera efter på avstånd än på nära håll, så efter ett tag vände jag och gick tillbaks samma väg som jag kommit. Väl tillbaks i Sihui var jag nöjd med att jag fått en trevlig promenad. Det var mulet, vilket gjorde att vädret lämpade sig väl för en promenad, trots att det 28-30 grader.

Idag tänkte jag vis av tidigare misstag faktiskt ta mig till Dawanglu. Planen var, lite överambitiöst, att promenera hela vägen till Xidan, men jag insåg att det antagligen inte skulle funka. Det började bra. Jag tog riktning mot TV-huset och började gå. Jag såg inte till tunnelbanestationen i Dawanglu, men tänkte att jag måste ha missat den. Jag kom ganska nära TV-huset, tog några bilder, men hittade ingen tunnelbanestation här heller. Skam den som ger sig, tänkte jag, och gick vidare, mot Yonganli. Efter en bit till insåg jag att jag måste vara på väg i fel riktning. Jag lät mig inte nedslås av detta, utan gick vidare. Jag misstänkte att jag kommit för långt åt höger, och hittade efter någon timme en karta som bekräftade detta. Det började regna. Jag fällde upp paraplyt och gick "ett kvarter" (eller typ två kilometer) åt vänster, tills jag kom till Jianguomen. Därifrån tog jag tunnelbanan hem. Jag hade kommit ungefär halvvägs till Xidan. Imorgon tar jag tunnelbanan åtminstone halvvägs dit. Att promenera den vägen är trevligt, om det inte är för varmt och man lyckas undvika DVD-försäljare och allmänna bedragare.

4 kommentarer:

allanman sa...

jag blir sugen att åka tillbaks. enda gången vi var så långt ut på east side var när vi åkte till temaparken happy valley. den var fin men det var som väntat cirka en miljon kineser i kö till alla häftigare åk.

Olof sa...

Men west end då?

hjon sa...

West side is da best!

puterman sa...

På baksidan av "Den vita borgen" av Orhan Pamuk står det att författaren "med en fabulerande berättarglädje skildrar mötet mellan öst och väst". Jag vet inte det, men kanske något för er att studera?