2007-01-10

I-telefoner och u-telefoner

Efter cirka 15 år av hype och rykten har Apple lanserat sin iPhone. Det kommer dock ta ett tag innan den kommer, och först framåt slutet av året verkar det som om en 3g-variant kan vara på gång. Apple räknar med att kunna sno åt sig en marknadsandel på 1% under 2008. Alla är entusiastiska, utom konkurrenterna, där bland annat RIM:s aktiekurs har sjunkit som en sten idag. Fast vem bryr sig om RIM? Utanför USA har folk knappt hört talas om Blackberry.

Det är kul med lite nytt blod i mobilbranschen i alla fall, förhoppningsvis kommer det här få Nokia, LG etc. att göra en panikartad satsning på bättre användargränssnitt. Det behövs. Sen får vi se hur Apple följer upp den första modellen. Just nu vill alla ha en iPhone, men hur bra de faktiskt kommer fungera i praktiken är det ingen som vet. Själv är jag lite skeptisk till storleken och pekskärmen.

Sen skulle jag verkligen vilja veta om det kommer gå att installera program på den. Enligt uppgift ska ju MacOS X API:er vara trevliga.

6 kommentarer:

ul7 sa...

Så ung, och redan så bitter.

Anonym sa...

RIM är kanadensiskt... men skit samma.

jimmyroq sa...

Installera program ska man enligt ryktet inte alls kunna göra. Inte utan haxande i allafall.

Storleken och pekskärmen ja. Det sista behöver ju inte vara en nackdel, om det fanns någon form av taktil feedback. Pixlar som sticker upp, det är vad vi behöver.

Anonym sa...

En annan lösning är att skärmen kan bli lätt strömförande där knappar finns, så att det kittlar när man håller fingret mot en.

jimmyroq sa...

Ja, precis. Eller att prylen vibrerar lite lätt när man passerar en "kant" i gränssnittet.

puterman sa...

Man måste ha ganska kort latency om man ska hinna med att ge feedback på ett vettigt sätt i mjukvara. Men med tanke på priset på maskinen (de 600 dollar det har pratats om är tydligen det subventionerade priset när man skaffar telefonen med abonnemang) så borde den kunna klara det mesta här i världen.

john: Kanada är en förort till USA. :)