2007-01-06

Tema: Tour de Ski

(Detta inlägg ska läsas upp av en upphetsad reporter med tysk brytning, till tonerna av något storslaget kliché-artat parti ur en Wagner-opera.)

Franz Goering hade en tung dag i dagens 30 kilometers-etapp i Tour de Ski, men precis som vi förutspådde i ett tidigare inlägg så har han i år etablerat sig i den absoluta världseliten. Tidigare under veckan vann han en etapp. Tyvärr är han för långt efter för att kunna vinna hela touren, men om halvannan månad är det VM, och då väntar vi oss medaljer av unge herr Goering, en av ärans och hjältarnas lands främsta.

(Här går musiken över i Tour de France av Kraftwerk, och den upphetsade tyske reportern förvandlas till en svalt intellektuell musikteoretiker, med inriktning på krautrock och first wave of german synthpop.)

Då Tour de Ski nu körs för första gången så är det många som frågar sig vilken musik man bör lyssna till då man ser på skidåkningen. Det självklara svaret borde vara Kraftwerks Tour de France Soundtracks, men med tanke på den skivans inriktning på cyklar snarare än skidor kan verka störande på den stilmedvetne skidentusiasten. Farten är högre då man cyklar än då man saxar uppför en backe, så någon luftig och mer sansad elektronika, house eller till och med ambient bör passa bättre än så kallad toktechno. För den mer experimentellt lagde kan dock andra typer av musik förhöja den vintriga upplevelsen, t.ex. gregoriansk sång, svensk folkmusik eller finsk tango framförd på bastuba och flöjt. Även för de sinnessjukt experimentella finns det dock vissa genrer som bör undvikas helt och hållet, t.ex. amerikansk FM-rock och Magnus Ugglas och Dr. Albans samlade produktioner.

1 kommentar:

UL-Tomten sa...

wv: smenita